Maslačak

Kreirano Utorak, 26 Ožujak 2013 Napisao/la Darko Milinković

Maslačak (lat. Taraxacum) (lišće maslačka poznato pod nazivom radić) je cvijet iz porodice Asteraceae. Maslačak je višegodišnja zeljasta biljka sa žutim cvjetnim glavicama složenim iz velikog broja cjevastih i jezičastih cvjetova. Ima 25 vrsta maslačaka i obično se nalazi u krajevima sa umjerenom i hladnom klimom. Prirodno stanište maslačaka su Afrika, Azija i Evropa, ali se mogu naći i na drugim kontinentima. Cvjeta od ožujka do rujna. Mnoge vrste maslačaka mogu proizvesti sjeme aseksualnim putem (apomixis), što znači bez polenizacije, i takvi cvijetovi su genetički identični roditeljskim.Na prostorima Balkana pretežno nailazimo na vrstu Taraxacum officinale.Maslačak je dobra paša za pčele tako je to prva obilatija paša nektarom i peludom.

Upotreba


Korijen maslačka ima složen Kemijski sastav. U mliječnom soku sadrži heterozide, ugljene hidrate, minerale pa se koristi za liječenje upale i kamena žučne kese, žutice, smanjenog lučenja mokraće i dr. U narodnoj medicini koristi se kao gorko sredstvo, kolagog, aperitiv, te za smanjivanje masnoće u krvi. Od njega se može praviti čaj, sirup ili maslačkovo vino.
Poznata je, osim po ljekovitosti, kao izuzetno hranljiva biljka bogata vitaminima C i A, organskim kiselinama, mineralima (posebno K, Na, Mg). Proljetna salata pravi se od sasvim mladih listova koji se beru prije cvjetanja i van naseljenog područja.
Dodir sa svježim mliječnim sokom može izazvati alergijsku reakciju kože.Copyright 2013. "Nektar" Konjščina - web by Brle