Pelud

Kreirano Četvrtak, 21 Ožujak 2013

Pelud nije pcelinji proizvod, vec su to muške spolne stanice biljaka, koje skupljaju pcele i pohranjuju u sace kao izvor proteina, važnih vitamina (A, B-kompleksa, C, D, E, K, i rutin) i 28 minerala, te brojni minerala u tragovima. lijeska Toliko bogatstvo hranjivih tvari nije pronadeno niti u jednom drugom proizvodu. Primjerice, od 22 poznate amino kiseline u biokemiji, sve su nadene u peludu, brojni enzimi i ko-enzimi važni za dobru probavu (cak 5000 enzima i koenzima). Sva pelud nije iste hranjive vrijednosti, ali za 1 kg peludi potrebno je 10000 pcela. Povijesnih podataka o medicinskoj uporabi peludi je vrlo malo. U srednjem stoljecu pelud je rabljen kao sedativni tonik i afrodizijak. Od 1950 godine raste uporaba peludi u komercijalnoj trgovini. Danas, stotine tona peludi se iskoristi u svjetskoj trgovini. Kako pelud postaje interesantniji za uporabu, tako raste broj literature i broj dokaza o njegovoj ucinkovitosti. Primjerice: pozitivni ucinak na rast i razvoj, povecava plodnost, povecava broj leukocita, eritrocita, poboljšava cirkulaciju krvi, biostimulativna i regenerativna svojstva (jetre), protubakterijski ucinak (na gram negativne bakterije) želucano crijevnih oboljenja i infekcija mokracnih puteva (Esherihia. coli, Salmonella, Proteus vulgaris), djeluje na lipidni metabolizam (smanjenje triglicerida), usporava starenje, pomaže kod probavnih smetnji, stimulira apetit, održava homeostazu organizma, povecava otpornost na bolesti, jaca koronarne arterije i mišicno tkivo srca, djelotvoran kod iscrpljenosti, poboljšava vid, potice rast kose, ucinkovit je u kozmetici.
Pelud je vrlo osjetljiv proizvod te ga treba vrlo pažljivo skupljati, sušiti i nakon toga cuvati. Neadekvatnim postupkom postaje nedostupan za probavu i time se njegove vrijednosti gotovo u cijelosti gube.
Obiluje bjelancevinama, vitaminima osobito B skupine, mineralima, aminokiselinama, fermentima. Djeluje protiv probavnih smetnji, jaca sluznicu želuca te zacjeljuje cireve. Ukratko, pelud sadrži sve što je nužno za život. Jede se sušen, sirov ili pomiješan s medom. Pelud ili cvjetni prah, to su muške stanice prašnika cvjetova, koje pcele skupljaju s biljaka gomilanjem u košarice zadnjih nogu. U košnici istovaruju prah u stanice saca, te ga prešaju udarcima glave uz dodatak sline i meda. Na taj nacin prah je zašticen od prodora zraka i kvarenja, te prepušten potrebn

Copyright 2013. "Nektar" Konjščina - web by Brle