Nagrade i priznanja

ZAGORSKI PČELARI OSVOJILI SU SREBRO NA SVJETSKOM OCJENJIVANJU HRANE

Kreirano Subota, 18 Svibanj 2024
Napisao/la Darko Milinković

 

Sa 21. Ocjenjivanju i izložbi meda Krapinsko zagorske županije prva tri najbolje ocjenjena bagremovog meda su poslana posredovanjem županije na 63. svjetsko ocjenjivanje hrane u Bruxelles  na  Momde  Selection. Nakon nekoliko mjeseci  stiglu su rezultati sa tog prestižnog ocjenjivanja hrane. OPG Mirna pčela , pčelarke Marine Krog iz Krapine, OPG Sretna pčela, pčelara Ivana Curiša iz Konjščine i OPG Milinković, pčelara Darka Milinkovića također iz Konjščine  za  bagremov med dobili su srebrenu diplomu za kvalitetu meda na Monde Selection u  Bruxellesu. To je velika nagrada koja dolazi nakon dugogodišnjeg pčelarskog rada, možemo reći kruna dosadašnjeg pčelarenja.

Svečani prijem  povodom dodjele diploma priredio je župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar te sa svojim suradnicima na  svečanosti podijelio diplome.

Čestitao je svim nagrađenima te je istaknuo težinu te prestižne nagrade te  da će županija i dalje slati uzorke od drugih pčelara jer želimo da se vidi kontinuitet kvalitete proizvoda. Nećemo slati uzorke od istih proizvođača jer oni imaju pravo na certifikat kvalitete Monde Selection tri godine, kazao je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

Monde Selection je natjecanje testiranja kvalitete prehrambenih proizvoda koje je počelo još 1961. godine. Za analizu i vrednovanje proizvoda kroz 25 parametara bilo je zaduženo oko 80 cijenjenih neovisnih stručnjaka, koji su ocjenjivali miris, okus, naknadni okus, teksturu i kompleksnost te vizualnu dopadljivost ambalaže. „Na natjecanje je ove godine pristiglo 3.250 prehrambenih uzoraka iz čitavog svijeta. Ponosni smo na rezultate i trud naših proizvođača te ćemo ih i dalje pratiti kroz naše natječaje i mjere ruralnog razvoja“, istaknula je pročelnica upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu Sanja Mihovilić.

Nagrade za kvalitetu proizvoda osvojene na ovom natjecanju su jedne od najznačajnijih u svijetu. Oznaka Monde Selection snažan je dokaz kvalitete  i može se prikazivati na pakiranju proizvoda i to u narednih 3 godine od dobivanja nagrade bez ikakvih dodatnih troškova licence.

  1. izdanje nagrade za svjetske nagrade Monde Selection završeno je 2024. i žiri je istaknuo da je bagremov med dobre kvalitete. Monde Selection nagrada za kvalitetu je nadaleko priznata kao znak za razlikovanja koji stječe priznanje i povjerenje potrošača širom svijeta. On ukazuje potrošačima izvrsnu razinu kvalitete prehrambenog proizvoda. „Kada potrošači vide oznaku Monde Selection nagrade, dobivaju potvrdu i sigurnost da su izabrali proizvod visoke kvalitete“ rekao je Mr. Louis Poot Baudier, generalni direktor Monde Selection nagrade. Monde Selection je izabrao skupinu stručnjaka koji su proveli temeljiti postupak ocjenjivanja, pridržavajući se strogih kriterija. Nagrada Monde Selection dokaz je kalibra bagremovog meda u klasi prehrambenih proizvoda.

O Monde Selection svjetskoj nagradi kvalitete

Osnovan je u Belgiji 1961. godine i zastupljen je u gotovo 90 zemalja. Monde Selection glasi kao vodeći autoritet u ocjeni kvalitete prehrambenih proizvoda. S nesrazmjerom stručnošću i nasljeđem izvrsnosti, to je jedna od najstarijih i najuglednijih institucija koja provodi rigorozne procjene temeljene na organoplastičnim i znanstvenim parametrima. Godišnje, tisuće prehrambenih proizvoda nastoji osvojiti prestižnu Monde Selection nagradu kvalitete, naglašavajući njen status u industriji.

Proces ocjenjivanja pomno razmatra spektar čimbenika, uključujući osjetilnu kvalitetu kao što su okus, miris, tekstura, ukus i osjet u ustima, zajedno s drugim važnim parametrima ključnim za potrošače. Monde Selectoin oslanja se na suradnju eminentnih profesionalaca, uključujući Michelinove kuhare, predstavnike Euro-Transa, članove Mastercooksa iz Belgije, Academie Culinaireiz Francuske, svjetski priznatih proizvođača slastica i čokolada te kritičara specijaliziranih za gastronomiju.

Prosudba razine kvalitete prehrambenog proizvoda ishod je ove detaljne evaluacije. Prehrambenim proizvodima koji postižu minimalnu ocjenu od 60%, žiri Monde Selection nagrade dodjeljuje prestižnu oznaku kvalitete.

Gospodin Dimitri Delloye, generalni direktor Monde Selection nagrade naglašava:“U Monde Selection nagradi, mi pridajemo najveću važnost preciznosti i integritetu naših proizvoda. Naši članovi žirija su rigorozno odabrani izvan naše organizacije, a izabrani su zbog svojih bezprijekornih profesionalnih kvalifikacija, specijalizirane stručnosti, opsežnog iskustva i apsolutne neovisnosti.“


IVAN KOŽIĆ SVJETSKI PRVAK

Kreirano Srijeda, 06 Listopad 2010

Napisao/la Darko Milinković

U sklopu Foruma Apimedica & Apiquality u Republici Sloveniji pod krovnom pčelarskom svjetskom organizacijom Apimondia organizirano je svjetsko prvenstvo u kvaliteti meda.

01.10.2010.g. je u Semiču (R.Slovenija) svečanom podjelom priznanja završeno i svjetsko ocjenjivanje meda.

Na natjecanju za najbolji svjetski med sudjelovali su kandidati iz 14 država s 336 uzoraka.

Svjetski šampion ili apsolutni pobjednik natjecanja je hrvatski pčelar Ivan Kožić iz Konjščine udruga pčelara ” Nektar” s medom od bagrema.

Oko 10% kandidata bilo je iz Hrvatske i obzirom na broj ostvarili su izvrsne rezultate. Nadamo se da će lista s ukupnim rezultatima biti objavljena tijekom subote na stranici Čebelarske zveze Slovenije.

Za sva pitanja stojimo na raspolaganju!

Varaždinska 16, Konjščina | Telefon: 049/465-123 

© 2024 “Nektar” – Konjščina